Keistimewaan Kacang Botol


Assalamualaikum, 

Dalam banyak2 ulam, kacang botol la yg kak long paling suka. 

*coughing* 

jerebu teruk sini uolssss

Ok Ok, Sambung, so gigih la cari apa keistimewaan Kacang botol ni. Nak gak tahu kan....Papa pun ada tanam ulam ni kt belakang rumah kitorang...


Ihsan Internet

So here are the facts, I googled je pun. hehe!

-biasanya dijadikan ulam bagi masyarakat melayu.

- Psophocarpus tetragonolobus = nama botani 

- tumbuh secara menjalar.

- Buahnya mempunyai empat cuping dan berwarna hijau muda atau hijau gelap.

- sedap dimakan ketika muda kerana rasanya yang ranggup dan tidak keras.

-kacang botol muda mempunyai banyak kalsium, zat besi dan vitamin A.

-Ia mempunyai banyak protein.

-Daunnya mempunyai 5-7% protein, vitamin A, vitamin C dan garam galian.

-Kandungan asid amino kacang botol adalah sama dengan kacang soya.

-Kacang botol dapat mengubati serangan demam campak.

-Akar kacang botol dapat mengubati penyakit vertigo.

-Air bancuhan daun kacang botol dapat digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan bisul yang bernanah.

-Daun kacang botol ini juga boleh dimakan untuk mengubati ulser kulit.

-Kacang botol mengandungi 30% kandungan karbohidrat.


Banyak kan? So, rajin rajin la makan kacang botol ni. 

Sedapppp, cicahh sambal belacan! Pheww terangkattt!

*Promosi ESP masih berlangsunggg*
Dapatkan Segeraaaa!
Klik sini utk Kelebihan ESP 

PM utk tempahan & Info Lanjut
0179088812


#‎PromosiSeptember
#ESP
.
.
Malyn
0179088812
Visit IG: amalinamohayidin
Shaklee Independent Distributor
'Help Your Self to Help Others'

*Till next post*
*Stay Tune*